5. JUN - SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

5. JUN - SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

    Svetski dan zaštite životne sredine ( ili okoline ) је dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljemda se skrenepažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebuočivanja životne sredine.
     Datum 5. junje odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. Na konferenciji se okupilo113 država, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi medjunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP. Predlog da se proslavlja 5. juni je dala delegacija Jugoslavije i prema nekim izvorima, ovo je postao centralni dogadjaj Ujedinjenih nacija.

     Jedan od načina kako da zaštitimo životnu sredinu je upotreba obnovljivih izvora energije. Uz pomoć toplotnih pumpi se smanjuje upotreba konvencionalnih goriva i do 75%. Zamenom sistema za grejanje na čvrsta goriva sistemom sa toplotnom pumpom se dobija grejanje i hlađenje po ceni grejanja fosilnim gorivima, a emisija CO2 u atmosferu se značajno smanjuje. Isto tako, zamenom sistema za grejanje na elektro kotao se dobija četiri puta manja potrošnja električne energije, a samim tim i manja emisija štetnih gasova u atmosferu. Upotrebom podzemnih voda u toplotnim pumpama se ne utiče na njihov kvalitet, a sva upotrebljena voda se vraća u podzemlje tako da se ne utiče ni na njihovu količinu.

 

Vrh

Group Protem Vam želi srećnu Novu godinu i Božić!

Želimo vam svako dobro, uspeh i sreću u predstojećoj 2022. godini,
a pre svega dobrog zdravlja.

Ovim putem vam dostavljamo i sledeće informacije:
- poslednji radni dan u ovoj godini je petak 31.12.
- firma neće raditi 03. i 07.01.2022. godine,
- u periodu od 04. do 16.01.2022. godine planiran je popis,
- prvi standardni radni dan firme u narednoj godini je planiran za 17.01.2022. godine.

Za sve dodatne informacija rado stojimo na raspolaganju.
Svako dobro!