Zašto podno grejanje

Zašto podno grejanje

       Podno grejanje za razliku od drugih izvora energije, nije centralno niti koncentrisano, već zauzima čitavu površinu prostorije. Cevi grejanja nalaze se ispod čitave površine poda i time se prostorija ravnomerno zagreva, što naravno podrazumeva ravnomernu preraspodelu toplote, što je ujedno i zdravije. Takođe, hladan vazduh je taj koji je teži i time pada dole, što je još jedna od prednosti zašto je dobro kada se prostorija zagreva odozdo.

  Kako podno grejanje funkcioniše?

Podno grejanje pruža toplinu za ceo prostor iz podova. To je efikasan sistem grejanja koji radi na neobičan način - voda prolazi kroz cevi položene u podu. Tečnost u cevima zrači toplotu u pod, koji potom prenosi toplotu u prostor. Podno grejanje je efikasan i ekonomičan način zagrevanja prostora i spada u grupu niskotemperaturnih grejanja, a temperature poda zavise od namene prostorije i one se kreću između 21 i 28ºC, dok temperature kod klasičnih radijatora ide i do 70ºC.

Postoje dva tipa podnog grejanja koji se najčešće primenjuju: vodeni i električni.

Vodeni, poznat kao mokri sistem je najčešći i najisplativiji vid podnog sistema grejanja u klimama koje imaju duge grejne sezone. Voda, sredstvo za termički prenos, cirkuliše kroz plastične cevi i koja zrači energiju i toplotu kroz pod.

Električno podno grejanje (suvo grejanje) - kod ovakvog tipa grejanja, ispod poda se postavlja veoma tanki električni panel, sličan električnom ćebetu. Ovi paneli sadrže žice otporne na toplotu umotane unutar propratnog materijala i kontrolisane sa termostatom i tajmerom.

 

  Udobna štednja

Podno grejanje je idealno za upotrebu kod tvrdih podnih površina, kao što su betonska ploča, industrijski podovi, keramičke pločice ili kamen, koji često ostaju hladni u sobama koje se greju sa konvencijalnim tipovima grejanja koji su zastupljeni u većini današnjih objekata.

Sa sistemom podnog grejanja, cela podna površina prostorije se nežno i ravnomerno zagreva odozdo, bez hladnih mesta. Zračeća toplota greje celo telo kroz stopala, kao i druge objekte u sobi, a ne samo vazduh što je slučaj kod tipičnih sistema grejanja.

 

  Prednosti podnog grejanja:
– ravnomerna raspodela temperature u prostoriji
– mala brzina kretanja vazduha u prostoriji
– nema podizanja prašine
– viša relativna vlaga u vazduhu
– ušteda energije
– više slobodnog prostora u prostoriji jer nema vidljivih grejnih tela

 

  Mana podnog grejanja

Jedina mana ovog sistema grejanje jeste njegova inertnost, to jest veoma sporo postizanje zadatih temperatura u prostoriji. Kod nekih slučajeva ovo ne možemo posmatrati kao manu, već prdnost, a u zavisnosti od namene same prostorije. Kod stalno naseljenih objekata, inertenost je svakako prednost jer dolazi do izjednečavanja temperaturnih promena u prostorijama. Inertnost sistema podnog grejanja je svakako mana kod prostora koji se povremeno greju.

Vrh

Poštovani klijenti,
kontinualne i često nenajavljene promene cene dobavljača na tržištu čine nemogućim potpuno ažurnim održavanjem cenovnika na našim internet stranicama.
Firma Group Protem doo daje sve od sebe da cene koje vidite budu tačne, ali Vas ipak molimo da ih proverite putem telefonskog poziva ili e-mail-a sa našom
komercijalom pre donošenja konačne odluke i samog poručivanja.
Unapred hvala na razumevanju, Group Protem doo